Livsstil & Oplevelser

Lider du af præstationsangst?

Kender du dét med, når din nervøsitet når helt nye højder, lige før en form for præstation? Du får svedige håndflader og myldertanker, alt imens din mund kun virker til at kunne fremstamme rodede, halvhjertede ord?

Kan du genkende dig selv i ovenstående, lider du måske af præstationsangst – men du er bestemt ikke alene. Faktisk er der mange, der lider af præstationsangst, og heldigvis findes der i dag værktøjer, så du kan blive bedre til at takle den!

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst rammer hver gang du skal præstere, eller i hvert tilfælde når du skal præstere noget, som betyder meget for dig. Det kan eksempelvis være når du skal til en vigtig eksamen, præsentere et projekt foran kollegaerne på arbejdet, eller have samleje med en person du rigtig godt kan lide. Uanset hvornår eller hvordan det indtræffer, så får du præstationsangst fordi det er noget som er vigtigt for dig.

Du vil gerne gøre dit bedste, samtidigt med, at du lader frygten for at præstationen skal slå fejl, fylde for meget. Når det negative fylder for meget, kan hjernen gå i baglås, og du kan altså på den måde spænde ben for dig selv, ved at gøre din præstation sværere end den egentlig er. Her er det vigtigt at huske, at vi lever i et konkurrence-samfund, der forventer utroligt meget af os – det er altså ikke fordi at du ikke er dygtig nok.

Hvad kan du gøre ved det?

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at det handler om at få fjernet den frygt der er forbundet med, at skulle præstere. Der er mange der først får svært ved at præstere, efter en negativ hændelse indenfor samme tema. Det kan eksempelvis være dengang du tog til en vigtig jobsamtale, hvor din nervøsitet tog overhånd, og du altså derfor fik sagt alle de forkerte ting. Det er noget der sker for alle gennem livet, men nogen tager det tungere end andre, og får altså derfor forbundet frygt med dét at skulle præstere.

Præstationsangst kan fylde så meget, at det stopper dig i at udleve de drømme som du har, samt tage de spring i livet som du ønsker. For at få bugt med din angst, kan du begynde i en form for terapi, eksempelvis præstationsangst behandling hos Maria Bang, eller du kan forsøge dig med selv at genfinde kontrollen, eksempelvis med selvhjælps lydbøger.

Derudover er der også mange der oplever, at det, at få et bedre selvværd, også giver langt mere troen på en selv – og sommetider kontrollen tilbage. Problemer med dårligt selvværd er stigende i Danmark, specielt blandt unge, på grund af samfundets normalitet om, at glorificere høje stillinger og uddannelser, samt uopnåelige skønhedsstandarter. Succes og snurrelige tænder, kært barn har mange navne.

Hvis du har præstationsangst, på grund af lavt selvværd, så kan det altså derfor også være en god idé at finde ud af hvorfor du har dårligt selvværd, samt opsøge psykologhjælp/terapi, hvis det er noget som påvirker dig i en svær grad.