el tavle
Elektronik & Teknologi

5 tegn på at du bør udskifte din el tavle

De færreste af os tænker på vores el tavler, medmindre vi har behov for at slå en strømafbryder fra eller til. Men el tavlen er en af de vigtigste elektriske punkter i dit hjem, og det er væsentligt at holde øje med din el tavle for at sikre dig, at den fungerer ordentligt. Derfor deler vi her 5 tegn på, at du har behov for udskiftning af el tavle.

1. El tavlen er over 25 år gammel

Den gennemsnitlige levetid for en el tavle kan vare fra 25 til 40 år. Der er en stor mængde af variation på grund af ting som:

  • Overspændinger
  • Slid
  • Fejl fra producentens side

Uanset hvad grunden er, kan en el tavle, der er over 25 år gammel være farlig. Hvis du ikke ønsker slet og ret at udskifte den, da den kunne virke fint de næste to årtier, kunne det være en god idé at lade en professionel elektriker tage et kig på den, for at sikre sig, at alt virker, som det skal.

el tavle

2. Der er noget, der lugter brændt

Du bør altid være bekymret, hvis det lugter brændt omkring din el tavle. Når en el tavle fejler, kan det forårsage brand i dit hus, hvilket ikke kun kan ruinere din ejendom, men også dine naboers.

Ofte vil det lugte af brændt plastik eller træ, efterhånden som dens ledningers plastik smelter og eventuelt afsætter brandmærker i træet og isolationen i dine vægge. Hvis du kan lugte disse ting, er det væsentligt at få din el tavle udskiftet.

3. Dine strømafbrydere udløses ofte

Strømafbrydere er designet til at udløses og slukke strømmen af elektricitet for at beskytte dig fra kredsløb, der trækker for meget strøm. Dette design beskytter dig fra konsekvenserne af at have for meget strøm i dit elektriske system, men det kan også være et tegn på, at din el tavle bør udskiftes.

En el tavle kan mangle evnen til at tillade tilstrækkelig strøm af elektricitet, hvilket efterlader dig med strømafbrydere, der ofte udløses.

4. Den har ikke nok stikkontakter

Et lignende problem med el tavlerne kan være, at du ikke har nok stikkontakter. Mens dette virker som et problem, du kan løse med en forlængerledning, anbefales det ikke at overbebyrde nogen enkelte stikkontakter. Hvis der er plads på el tavlen, kan en elektriker tilføje flere dedikerede kredsløb for at installere flere stikkontakter.

Dog, hvis din nuværende el tavle ikke kan understøtte flere kredsløb, har du brug for at få den udskiftet, sådan at du kan have nye dedikerede kredsløb til dine stikkontakter.

5. Du har for nyligt tilføjet et nyt stort elektrisk apparat

At få et nyt apparat som en opvaskemaskine eller lignende, der trækker mere strøm end din gamle af slagsen, kan føre til at have behov for en ny el tavle. Ligesom med stikkontakterne kan det være nødvendigt at udskifte el tavlen, før det er sikkert at installere dit nye apparat.

Uanset hvad, når det handler om at tage hånd om dit elsystem, er det vigtigt at få professionelle elektrikeres hjælp.