dagpenge som selvstændig
Nyheder

Dagpenge som selvstændig – find alle svar her

Har du egen virksomhed, og går du med tanker og undrer dig om reglerne inden for dagpenge som selvstændig? Så kan du her finde alle svarene.

Det kan godt være svært at finde rundt i, hvad reglerne inden for dagpenge som selvstændig indebærer. Specielt hvis du ikke har erfaring med økonomi så bør du læse med her.

Hvis du driver din egen virksomhed med hertilhørende CVR nummer, skal du lukke din virksomhed ned for at have ret til dagpenge. Du vil derfor gå fra at være virksomhedsejer til helt almindelig jobsøgende. Hvis du ønsker at starte virksomheden op igen, har du 6 måneder på dagpenge, hvorefter du kan gå i gang igen med supplerende dagpenge. Du skal opfylde et indkomstkrav i virksomheden og have beregnet en dagpengesats for at komme i gang. Dette vil din a-kasse hjælpe dig med. Din a-kasse vil oversætte din indkomst til et timetal for at vurdere, hvorvidt du har haft nok timer. Dette bliver kaldt for en omregningssats. Under din dagpenge periode, vil din a-kasse også bruge denne omregningssats til at vurdere, hvor mange timer du har arbejdet og skal trækkes. Der er dog forskel på dine rettigheder alt afhængigt af, om du er selvstændig eller lønmodtager.

Hvis du godt kunne tænke dig at blive lidt klogere, finder du her mere information om dagpenge som selvstændig.

Supplerende dagpenge som selvstændig

Hvis du driver din selvstændige virksomhed ved siden af dit faste arbejde, også kendt som bibeskæftigelse, bliver det defineret ud fra, at det maksimum indebærer 15 arbejdstimer om ugen, som skal kunne lægges uden for normal arbejdstid. Med din a-kasses velsignelse kan du få tilladelse til at modtage supplerende dagpenge, hvis du driver din virksomhed som bibeskæftigelse. 

Din ret til supplerende dagpenge som selvstændig kan løbende genoptjenes, hvis du inden for en 12 måneders periode arbejder et givent antal timer. Som månedslønnet skal du arbejde mere end 146 timer om måneden i hver af de 6 måneder. Som 14-dags lønnet skal du arbejde mere end 68 timer i hver af de 13 lønperioder. Som uge-lønnet skal du arbejde mere end 34 timer i hver af de 26 uger. Det er altså muligt at få supplerende dagpenge som selvstændig, men der er naturligvis regler, som du skal kunne overholde.

Er du freelance lønmodtager, hvor du arbejder på enkelte opgaver og efterfølgende indberetter din indtægt som B-indkomst, så falder du indenfor denne kategori. Her kan du modtage supplerende dagpenge i sammenlagt 30 uger indenfor en periode på 2 år. Disse supplerende dagpenge bliver udbetalt på baggrund af differencen mellem det antal timer, du har arbejdet på en måned og et fuldtidsforsikret timetal på 160,33.

Reglerne om dagpenge er altså meget omfattende, og hvis du stadig er i tvivl kan du finde meget mere generel information om dagpenge som selvstændig.