Tatami seng
Nyheder

En japansk seng giver en god nats søvn

Tatami senge er kendt for at give en behagelig og afslappende søvn. De er lavet af traditionelle stofmåtter, der er fyldt med ris halm, og de fleste af dem har en række polstringer på toppen for ekstra komfort. Tatami senge er ofte meget flade, så de kan nemt rumme personer uanset vægt og køn, og de fleste af dem har et lag af foring, der gør dem bløde at sove på. Derudover er tatami senge ofte udstyret med en række praktiske funktioner, såsom at den ikke kræver meget opbevaringsplads, da den hurtigt kan foldes sammen og man derfor ikke bruger så meget plads. En tatami seng er ikke kun behagelige at sove på, men den er også flot at se på, og mange af dem har smukke broderede mønstre på stofmåtten. Tatami senge er derfor et populært valg for mange japanere og turister, der besøger Japan. Det unikke ved dem er at man sover på “gulvet” i den forstand at man ikke har noget til at løfte sengen op, ej heller en tyk madras som man kender i vesten. Man ligger på måtte, der ligger på gulvet og man er derfor i gulvhøjde.

Tatami sengen har en fyldig historie og kultur

Tatami senge er ofte udstyret med en række smukke mønstre, der er typiske for japansk kunst. Mønstrene er ofte geometriske og simple, og de er kendt for at være meget afslappende at se på. De fleste af dem er broderede med et tyndt trådnet, som giver et elegant look. Mønstrene på en tatami seng kan variere fra model til model, men de alle har det til fælles, at de er inspireret af japansk kunst og kultur. Tatami senge er ofte lavet af en række forskellige materialer, såsom stofmåtter, træ, bomuld eller polyester. Det varierer dog fra seng til seng, og alt afhængig af hvor du er i Japan eller verden kan materialet være anderledes. Sove på et tatami måtte er ikke kun behageligt, men det er også sundt. Fordi man ligger direkte på en japansk madras, får man en bedre blodcirkulation, og det hjælper med at regulere kroppens temperatur. Desuden sover man lettere og mere afslappet, fordi man ikke er begrænset af en tyk madras.

Derfor sidder man på gulvet

Det er ikke helt klart, hvorfor japanere spiser på gulvet, men der er nogle teorier om, hvad årsagen kan være. En af mulige forklaringer er, at det er et symbol for renhed. Når man spiser på gulvet, viser man, at man er så ren, at man kan spise direkte fra gulvet. Det er også en form for ærbødighed, da man viser, at man ikke vil have nogen ting mellem sig og den person, man spiser med. En anden mulig forklaring er, at det er en holdning til mad. Nogle mennesker mener, at hvis man spiser på gulvet, så bliver maden mere nærende og sundere. Dette kan være grunden til, at dette er særligt udbredt i buddhismen, hvor der lægges stor vægt på sundhed. Det samme kan siges om at man også sover på gulvet. Det kaldes i populær tale “kotatsu” hvor man sidder om et lavt bord på gulvet.