afkalkning af kaffemaskine
Elektronik & Teknologi

Sådan afkalker du bedst din kaffemaskine

Afkalkning af din kaffemaskine er en nødvendig del af at have en kaffemaskine. Men det er langt fra alle, der er klar over det. Afkalkning af kaffemaskine er især vigtigt at huske ofte, hvis du bor i den del af landet, hvor der er meget kalk i vandet. Det er dele af landet som f.eks. Sjælland (især i Københavnsområdet), Lolland, Falster og Fyn. Vandet er meget hårdt i de områder på grund af den høje mængde kalk, og det vil vise sig meget tydeligt i f.eks. din elkedel og din kaffemaskine.

Hvor ofte skal jeg afkalke min kaffemaskine? 

Det er faktisk ikke så svært at vide, hvornår du bør afkalke din kaffemaskine. Du vil kunne se kalken sætte sig indvendigt på din kaffemaskine som hvide streger og pletter, når der er behov for en afkalkning af kaffemaskinen. Når du ser, at der samler sig kalkrester, så er det normalt et godt tegn på, at den trænger til en afkalkning.

Det kan virke unødvendigt at afkalke, men mængden af kalk i din kaffemaskine kan faktisk være med til at påvirke smagen af din kaffe. Hvis der er for mange kalkrester i maskinen, så vil din kaffe også begynde at smage af kalk – og det er noget, der hurtigt ødelægger oplevelsen. 

5 trin til at afkalke din kaffemaskine korrekt

  1. Det første du bør gøre er at anskaffe dig det rigtige afkalkningsmiddel. Se f.eks. på Delonghi afkalkning til kaffemaskiner. Essensen af en god afkalkning af kaffemaskinen er netop, at det afkalkningsmiddel, som du bruger er effektivt og skånsomt. Gerne brug afkalkningsmiddel, der er naturligt og lavet til at passe på miljøet – og naturligvis også dig selv. 
  2. Efter du har anskaffet dig det rigtige afkalkningsmiddel, så skal du hælde det i maskinen og lade halvdelen løbe igennem. Du vil kunne læse på flasken, hvor meget du bør bruge. Det kan dog også være en god idé at læse brugsanvisningen på din kaffemaskine for at sikre, at du ikke gør det forkert. Hvis du ikke længere har brugsanvisningen, så kan du ofte søge mærket og modellen på nettet og finde ud af anbefalingen den vej igennem. 
  3. Når du har ladet halvdelen af afkalkningsmidlet løbe igennem, så bør du slukke for maskinen og lade det stå i lidt tid. Lad gerne afkalkningsmidlet være i maskinen i omkring 20-25 minutter. På den måde kan du være sikker på, at den har god tid til at virke. 
  4. Når den har stået i ca. 25 minutter, så skal du tænde for maskinen igen og lade resten af afkalkningsmidlet løbe igennem. Hvis din kaffemaskine er meget plaget af kalkrester, fordi det har været længe siden, at du sidst har afkalket, så kan det være en god idé at lade midlet løbe igennem to gange. Det er dog en vurderingssag i selve situationen. 
  5. Fyld kaffemaskinen med vand og lad det løbe igennem et par gange. For at undgå rester af afkalkningsmiddel, så er det en rigtig god idé at lade vand løbe igennem maskinen et par gange indtil midlet er skyllet ordentligt ud. 
afkalkning af kaffemaskine