black friday
Nyheder

Hvad er Black Friday?

Black Friday er oprindeligt fra USA, som i første omgang fandt sted, for at fejre den årlige høstfest i landet. Black Friday finder sted fredagen efter den amerikanske helligdag, Thanksgiving. Amerikanerne fejrer Thanksgiving den fjerde torsdag i november, og dagen efter åbner rigtig mange butikker dørene op med en masse tilbud.

Efterhånden er Black Friday også blevet frontløberen for de første indkøb af julegaver, fordi man kan spare en masse penge, hvis man vil handle stort ind. Selvom Black Friday med tiden har gjort sit indtog i Danmark, kan man ikke sammenligne det med USA, og hvordan kunderne er villige til at trampe på hinanden, for at få fat i de gode tilbud.

Der er en del uenigheder om, hvor navnet ’Black Friday’ stammer fra. Nogle mener, at navnet er kommet, fordi gadebilledet, parkeringspladserne og butikkerne er helt sorte på grund af de enorme menneskemængder. Andre mener derimod, at navnet er kommet, fordi der fra januar til november det forgange år har været røde tal på bundlinjen. Men så kom Black Friday, og tallene blev lige pludselig sorte, og understreger hvilken betydning Black Friday har på butiksbranchen.

Hvad er Black Friday så i Danmark?

Black Friday er et forholdsvis nyt fænomen i Danmark. Første gang Black Friday så dagens lys i Danmark var i 2013, da en række butikker begyndte at have store tilbud på lige præcis denne fredag. Black Friday er som sagt et amerikansk fænomen, som navnet også indikerer. Black Friday er også omtalt som Black Friday i Danmark, selvom det ville være naturligt at ændre det til ’Sort fredag’.

Året efter Black Friday blev introduceret i Danmark, satte fænomenet et tydeligt aftryk på forbrugsmønstrene i dansk butikshandel. I 2014 blev der i alt brugt over 4,5 millioner kroner udelukkende på dankorttransaktioner, som er største beløb, der nogensinde er brugt på en enkelt dag udelukkende baseret på dankorttransaktioner.

Rekorden holdte dog kun indtil 2015, hvor Black Friday blev den mest indtjenende handelsdag nogensinde i Danmark. Der blev lavet en optælling om, hvor meget Dankortet konkret blev brugt på Black Friday i 2015. Hvis vi tager udgangspunkt i en helt normal fredag, bliver der målt fem betalinger med Dankort pr. sekund. På Black Friday var der 43 betalinger pr. sekund, som understreger, at Black Friday uden tvivl er en forbrugsfest uden sammenligning.

kvinde der elsker black friday

De største tilbud

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at hvis man vil spare penge på julegaver, så skal man handle Black Friday. De største rabatter og besparelser er at finde på Black Friday, hvor mange butikker ofte har varerne nedsat med 50 %, og i mange tilfælde også mere.

Mange butikker skal også tage stilling til Black Friday før det overhovedet er i gang. Flere butikker vælger først at offentliggøre de forskellige rabatter på selve dagen, fordi de frygter, at det generelle salg af varer vil blive påvirket, hvis man afslører de store tilbud for tidligt.

Der er efterhånden ikke mange, som tænker ”hvad er Black Friday?” længere. Det er helt sikkert kommet for at blive.